Kom igång med din VOYD-kanal

Om du vill sälja på VOYD behöver du skapa en VOYD-kanal. Det är din egen digitala scen och streamingbutik. Om du redan har en VOYD-kanal och bara vill lära dig att hantera det nya gränssnittet kan du hoppa direkt till Steg 2.

OBS! Den här guiden utgår från att du redan har registrerat dig som användare på VOYD och loggat in med din e-postadress och ditt lösenord.

Här ovan ser du ett exempel på hur en VOYD-kanal kan se ut med Omslagsbild, profilbild, logotyp, introduktionstext och videoinnehåll.

Steg 1 - Skapa din VOYD-kanal

Det första du behöver göra är välja Sälj på VOYD i huvudmenyn längst upp på sidan. Klicka därefter på någon av de rosa kom igång-knapparna. Du kommer då in i guiden som hjälper dig att skapa en VOYD-kanal.

Steg 2 - Skapa/redigera din VOYD-kanal

Du skapar din VOYD-kanal genom att fylla i information i guidens olika steg. Du kan gå tillbaka och ändra när som helst efter att du publicerat kanalen. Låt oss gå igenom varje steg:

Beskriv din kanal

Här kommer du att fylla i generell information om din VOYD-kanal, så som kanalens namn, beskrivande texter samt vilka innehållskategorier som stämmer bäst överens med det innehåll du kommer att sälja. Låt oss gå igenom de olika fälten:

Kanalnamn: Här anger du namnet på din VOYD-kanal. Det kan vara ditt företagsnamn, ditt artistnamn eller vad du nu önskar att din kanal ska heta.

Introduktion: Det här är en kortare introduktionstext som visas direkt på din VOYD-kanal. Beskriv vad din kanal handlar om på ett kortfattat, säljande och informativt sätt. Maximalt 400 tecken (inkl. mellanrum), skriver du längre kommer texten att klippas efter 400 tecken.

Om kanalen: Det här är en längre beskrivning om din kanal. Här kan du använda olika formateringar som exempelvis rubrikstorlekar, fetstil, kursivt och länkar.

Kanalens innehåll: Här väljer du en eller flera relevanta kategorier avseende det innehåll som kommer att publiceras på i kanal. Att välja rätt kategori underlättar för dina besökare att förstå vad din kanal handlar om, samt optimerar sökbarheten av ditt innehåll.

Bilder

Det finns ett antal olika bilder kopplade till din VOYD-kanal. Här kommer vi att gå igenom vad varje bild fyller för funktion:

Omslagsbild: Det här är din omslagsbild. Den täcker hela övre delen av din VOYD-kanal och anpassar sig automatiskt utifrån skärmens bredd. Välj en så stor bild som möjligt för bästa upplevelse. Då bilden automatiskt anpassar sig kommer den beskäras från centrum och uppåt. Försök därför gärna ha luft om du har människor på bilden så slipper du risken att delar av dem försvinner vid högre skärmupplösning.

Logotyp (frivilligt): Om du vill kan du ladda upp din logotyp som då visas istället för ditt kanalnamn på din omslagsbild. Du ser i förhandsvisningsfönstret hur det kommer att se ut. Om du laddar upp en logotyp, rekommenderar vi att du laddar upp en PNG-bild med transparent bakgrund.

Profilbild: Din profilbild är en bild som visas i en cirkel före ditt kanalnamn på alla sidor. Välj antingen en personlig bild på dig själv, eller exempelvis en symbol kopplad till ditt varumärke.

Här ovan ser du hur förhandsgranskaren ser ut med en omslagsbild och profilbild, men ingen logotyp.

Externa länkar (frivilligt)

Om du vill kan du ange externa länkar till en webbplats och dina andra kanaler. Fyll i webbadressen till din kanal eller den webbplats du vill länka till så kommer dessa länkar att synas på din VOYD-kanal.

Uppgifter för utbetalningar

För att använda VOYD krävs att du har ett momsregistrerat företag. För att vi ska kunna betala ut pengar till dig för din försäljning måste du ange de uppgifter vi behöver. Var noggrann så att du anger rätt uppgifter, felaktiga uppgifter kan leda till att din utbetalning blir fördröjd. Här går vi igenom steg för steg vad du ska fylla i:

Företagsnamn: Här anger du namnet på ditt företag. Ange det på samma sätt som om du skulle skicka en faktura till någon.

Referens (frivillig): Om du vill ha en särskild referens eller ett referensnummer på din faktura kan du ange det här. Detta är inte obligatoriskt, lämna detta fält tomt om du är osäker.

Adress: Här anger du ditt företags adress på samma sätt som om du hade skickat en faktura till någon.

Postnummer: Här anger du ditt företags postnummer på samma sätt som om du hade skickat en faktura till någon.

Postort: Här anger du ditt företags postort på samma sätt som om du hade skickat en faktura till någon.

Bankgiro- eller plusgironummer: Här anger du ditt bank- eller plusgironummer som du vill ha pengarna utbetalda till. Skriv in det exakt som det är skrivet, inklusive eventuella bindestreck.

Organisationsnummer: Här anger du ditt företags organisationsnummer, 10 siffror utan bindestreck.

Lansera din kanal

Nu är du nästan klar. Det sista du måste göra är att acceptera våra användarvillkor. Läs igenom dessa och kontrollera dina uppgifter en sista gång. Acceptera sedan villkoren genom att kryssa i rutan framför texten och klicka sedan på knappen Lansera kanal.

Din kanal är nu lanserad och du kan ladda upp din första video. Observera att kanalen ej kommer att bli synlig förrän den har minst en godkänd video publicerad. Hur du laddar upp en video går vi igenom i den här guiden. Tack för att du använder VOYD, och lycka till!